Skip to main content
search

AMBICIÓZUS MINI MUNKÁT VÁLLAL

22.09.2022

Ismét egy hazai építőipari vállalkozást mutatunk be. Ezúttal Budakalászon jártunk, ahol az Ambíció Kft.-t ismerhettük meg, illetve egy Volvo minikotrót is szemügyre vettünk.

Látogatásunk alkalmával, Polgári Elemérrel, a cég tulajdonos ügyvezetőjével beszélgettünk, aki elmesélte, hogy ők elsősorban egy magas- és mélyépítési munkák generál-kivitelezésére szakosodott cég. Ezen belül is leginkább járda- és útépítéssel, illetve fenntartással foglalkoznak, de a lokális, kátyúzási feldatok mellett aszfaltozási munkákat is végeznek. Ezeken felül az autóbejárók kivitelezésétől, a játszóterek és utcabútorok telepítésén át egészen a magasépítési befejező munkákig elég széles a paletta, amit lefednek. Elsősorban önkormányzatoknak és a Budapest Közút Zrt.-nek dolgoznak, de vállalatoknak és magánszemélyeknek is szolgáltatnak. A cég jelenleg mintegy 20 főt foglalkoztat, de a gépparkjuk ennél nagyobb, tehát minden embernek jut legalább egy, de inkább több gép is – jegyezte meg viccesen a cégvezető.

Polgári Elemérrel, Ambíció Kft.-t
YouTube

A videó betöltésével Ön elfogadja a YouTube adatvédelmi irányelveit.
Tudjon meg többet

Videó betöltése

AZ AMBÍCIÓ ÉPÍTŐIPARI KERESKEDELMI ÉS SZOLGÁLTATÓ KFT.-RŐL

Az 1990-ben alapított Ambíció Építőipari Kereskedelmi és Szolgáltató Kft. magas- és mélyépítési munkák generál-kivitelezésére szakosodott. Két évtizednyi tapasztalat birtokában a tervezéstől a kulcsátadásig az építőipar minden szegmensében jelen vannak. Tevékenységi köreik az alapítás óta folyamatosan bővültek az építőipar igényeihez és lehetőségeihez igazítva.

FŐSZEREPBEN A KOMPAKT GÉPEK

A munkafolyamatok kapcsán kiemelte, hogy az útjavítási munkálatok túlnyomó részét a forgalom fenntartása mellett végzik el. Az ilyen típusú munkák során az a közös jellemző, hogy szűk munkaterületen kell dolgozniuk, nagyon kevés a hely, emiatt a gépekből is a kisebb méretű, csúszókormányzású rakodókat és minikotrókat kell használniuk. Elmondása szerint ezért is viszik a prímet a kisebb gépek az Ambíció Kft.-nél.

A KIEGÉSZÍTŐKKEL KÖNNYEBB
AZ ELŐMUNKÁT KIVÁLTANI

Ottjártunkkor egy 2,5 tonnás Volvo ECR25D kódjelű minikotrót sikerült szemügyre vennünk, amit az Ascendum Kft-től vásároltak. A géphez több kiegészítőt is beszereztek. Ezek között vannak különböző szélességű kanalak, de egy Rammer hidraulikus bontókalapács is. Az utóbbi elsősorban a járdabontásoknál jelent nagy segítséget, mert akár 3-4 ember munkáját is ki tudják vele váltani. A keskeny kanál vízvezetékek fektetésénél a leghasznosabb.

A NAGYOBB GÉPEK MÉLTÓ KIHÍVÓJA

A kompakt gépek szállítási megoldásairól sok variációt hallottunk már, ezek közül az Ambíció Kft. a saját teherautóval történő szállítást alkalmazza, legalábbis a Volvo ECR25D-t így szállítják a helyszínekre. A géppel kapcsolatban elmondta, hogy szinte minden héten máshol használják.
Mivel a cégnek sok gépe van, ezért egyelőre 400-500 üzemóra van csak Volvóban. Molnár Ferenc építésvezető, aki rendszerint maga kezeli a gépet elmondta: az eddigi üzemeltetési tapasztalatok kifejezetten pozitívak, mert a minikotró nem fogyaszt sokat, viszont méreténél fogva hatékonyan bevethető a legkülönbözőbb munkáknál.

Ez egybecseng a svéd gyártó véleményével is, mert ők is kiemelték, hogy a zéró farsöprésű gép sokoldalú, és ebben a méretkategóriában piacvezetőnek számít, emelési kapacitásban és szakítóerőben is felveszi a versenyt a nagyobb és erősebb kotrókkal. Mi két helyszínen nézhettük meg a gépet, egy IV. kerületi járdafelújításnál, majd a cég telephelyén egy kisebb közműépítésen.

ALACSONY FOGYASZTÁS MELLETT
ERŐS TELJESÍTMÉNYRE KÉPES

Volvo ECR25D

VOLVO LH50 HOMLOKRAKODÓ

MOTOR: VOLVO D4J
TELJESÍTMÉNY: 87 KW
MAXIMÁLIS NYOMATÉK: 466 NM
KANÁL KAPACITÁSA: 41,6 M3
MAXIMÁLIS TEHERBÍRÁS: 5750 KG
MŰKÖDÉSI TÖMEG: 9500 KG

KIS MÉRET, NAGY ERŐ, SOKOLDALÚSÁG

Az ECR25D tervezése során a teljesítmény mellett fontos szempont volt, hogy mozgékony és könnyen szállítható legyen. Ezt az ideális szállítási súly és a Volvo integrált kanálszállító rendszere is segíti. A Volvo fontosnak tartotta, hogy a gépet valóban sokféle munkára lehessen befogni, ezért a különböző szerelékek közül többféle kanalat, hidraulikus törőfejet és számos gyorscsatlakozót lehet választani.

KÖNNYŰ KARBANTARTHATÓSÁG

A gyártó próbálta a szervizelhetőséget is megkönnyíteni. A gépre szerelt szélesen nyitható motorháztető abban segít, hogy könnyebben hozzá lehessen férni minden, a napi működés miatt fontos szerelési ponthoz. A kenési pontokra vonatkozó 50 órás intervallum sok időt és költséget megtakarít a kivitelezőknek. A hidraulikaolaj is könnyen ellenőrizhető az átlátszó házba épített hidraulikus szűrőnek köszönhetően, ez az állási idő csökkentésében segíti a tulajokat.

A Grundmagazin jóvoltából

Credit: Grund Magazin